Poznáváme mořské živočichy,
ryby Jadranu i chorvatský jazyk.
ARBUN Lovi se kroz cijelu godinu.Dobar je za jelo, naročito u proljeće.Manji se prže, veći kuhaju na brodet. Uz to je dobar za riblju juhu. Loví se celý rok. Dobrý je na jídlo,zvláště pak na jaře. Méně se smaží, častěji se přidává a vaří v rybím guláši. Výborý je také pro rybí polévku. |
|
SMUDUT -
candát Spada u prvorazrednu ribu našeg mora.Lovi se po čitavu godinu i to ponaviše na ušću rijeka.Priređuje se kuhan, pečen na žaru i na brodet.Posebno je ukusan ljeti i u jesen. Patří mezi prvotřídní ryby našeho moře. Loví se po celý rok, především u ústí řek. Používá se na vaření, grilování i na guláš. Nejvíce chutná vletě a na podzim. |
|
PAGAR - pagar To je riba slična arbunu i zubacu.Najviše je ima na kamenitom dnu u ljeto i jesen.Meso je vrlo ukusno, najčešće se peće, kuha, dok se rijeđe koristi za brodet. Je to ryba podobná arbunu i zubacu. Nejvíce se vyskytuje na kamenitém dnu v létě i na podzim. Maso je velmi chutné. Zvyšuje kvalitu rybího guláše. |
|
OVRATA Radi izvrsnog mesa spada među naše najbolje ribe.Najčešće se kuha ili pećena na žaru.Jedna je od najpoznatijih riba našeg Jadrana. |
|
UŠATA Lovi se kroz cijelu godinu, dobra je za jelo, najčešće se kuha i sprema na brodet, dok se veći primjerci peku. |
|
FRATAR Lov je moguć čitave godine ali redovito u ljeto i jesen.Meso mu je vrlo ukusno i traženo, osobito veći primjerci.Ova vrsta ribe priprema se uglavnom pećena na žaru ali jednako je dobar pržen ili kuhan. Lov je možný celý rok, ale pravidelný je pak v létě a na podzim. Maso je velmi chutné, žádané a často používané. Tento druh ryby se především griluje, ale je vhodný také pro smažení i k vaření. |
|
IGLICA -
Jehla mořská Lovi se najviše u jesen i zimu.Ukusna je, osobito pržena na ulju i na brodet. Loví se na podzim a v zimě. Chutná je speciálně smažená na oleji nebo v rybím guláši. |
|
ZUBATAC -
Zubatka Najviše se lovi ljeti i u jesen.Ima vrlo ukusno meso, može se pripremati na sve moguće načine ali najčešće se peće na žaru.Još se naziva i kralj od riba. Loví se nejvíce v létě a na podzim. Má velmi chutné maso, které se dá použít na všechny možné úpravy, ale nejčastěji se griluje. Často se nazívá rybí královnou. |
|
PIC Meso mu je ukusno, zatiče se na morskom kamenitom dnu, priprema se na sve moguće načine, a osobitu čini riblju juhu. Maso je chutné, ryba se živí na mořském kamenitém dnu, příprava je možná na všechny způsoby, ale nejčastěji se užívá na rybí polévku. |
|
KANTAR Lovi se kroz cijelu godinu ali bolje u toplijim mjesecima.Može se priređivati na sve načine ali najukusniji je pečen na žaru. |
|
KAVALA Dosta je česta riba našeg mora, meso joj je ukusno i sočno, najviše se kuha i prži kao i peće na žaru. Často se vyskytující ryba v Jaderském moři. Její maso je chutné a šťavnaté. Používá se k vaření, smažení i grilování. |
|
SALPA Lovi se kroz cijelu godinu, vrlo je ukusna, mada nekad se osjeti miris fanga(mulja), priprema se pećena i kuhana. |
|
OVČICA Dobra je za jelo, naročito u jesen i prolječe, priređuje se pećenjem na žaru ili kuhanjem lešo.Dobra je u brodetu sa više vrsta ribe. |
|
CIPOL Ima ih više vrsta, love se tokom cijele godine ali najviše u toplijim mjesecima.Veći se peku na žaru, a manji prže. |
|
TRIGJA Vrlo ukusna i cijenjena riba, ima bijelo i sočno meso specifične arome, priprema se pećena i pržena. |
|
CRJENAC Lovi se kroz čitavu godinu, meso mu je bijelo i vrlo ukusno, priprema se na brodet, lešo, a ponekad i pečen raspolućen po kosti.Poseban specijalitet je juha od crjenca a, isto tako i ubod na bodlje hrbata koji zna biti vrlo bolan. |
|
ŠAMPJER Lovi se tokom cijele godine, vrlo je ukusan pripremljen na brodet i lešo, pun je opasnih bodlji. |
|
SKUŠA -
makrela Najbolje se lovi od travnja do sudenog, ukusna za jelo, priprema se pečena, pržena, na brodet, a vrlo je ukusna i marinirana. |
|
GOF Meso mu je bijelo i mekano, vrlo je ukusan osobito pečen, a može se pripremati na sve ostale načine. |
|
SIPA Priprema se kuhana i na brodet, manji primjerci se obično prže ili koriste za crni rižoto. Především se vaří a přidává do guláše. Méně se pak používá na opékání či smažení. Upravená smažením se přidává často do černého rizeta. |
|
HOBOTNICA -
chobotnice Lovi se tokom cijele godine, vrlo je ukusna kuhana i začinjena(na salatu) sa maslinovim uljem.Može se i sušiti. Loví se během celého roku. Je velmi chutná vařená s kořením a pak s olivovým olejem použita do salátu. Může se také sušit. |
|
LIGNJA -
kalamar Meso lignje je ukusno i cijenjeno, a osobito od mlađih primjeraka, pripremaju se pržene i pečene. |
|
JASTOG - humr Meso jastoga je odličnog ukusa i svuda poznato kao delikatesa.Priprema se obično ukuhan ali i na brodet. |
|
ŠKAMP -
kreveta Škampi su najukusniji rakovi, meso im je bjelo i sočno(samo ga malo ima), priprema se na razne načine. |
|
HLAP -
mořský rak Meso je cijenjeno ali ipak manje nego meso jastoga, priprema se kao i jastog, lakše se lovi pošto živi u plićem moru. |
|
KAMENICA Školjka sa izvanrednim mesom, uzgoj dosta težak, zato je skupa i cijenjena.Uglavnom se jede sirova sa limunom. |
|
DAGNJA -
škeble slávka Priprema se uglavnom kuhana sa začinima, ukusna ali daleko manje cijenjena od kamenice. |
a další mořské potvory nebo ryby
při našich JUGO cestách jistě objevíme ... např.